»Zakaj ne morem zaspati?«

23 julija, 2012 urednistvo Naravni izdelkiNasvetiZeliščaŽivljenjski slog

Eden izmed dejavnikov, ki vpliva na spanec je količina melatonina v telesu, ki  s staranjem upada. Melatonin je naravni hormon, ki nastaja v češariki. Največ ga imajo otroci, med odraščanjem pa začne upadati, tako da ga je pri šestdesetih letih le še pol toliko kot pri dvajsetih.

Več kot 50 odstotkov ljudi pa muči nespečnost zaradi stresa, depresije ali tesnobe. Če živimo v okolju, kjer se vsakodnevno soočamo z veliko dozo stresa, je treba poiskati primerno rešitev, da bi ga zmanjšali in si tako zagotovili dober spanec. Tudi če nas mučijo kakšne druge psihične ali fizične težave, ki nam kratijo spanec, je pomembno, da ne posegamo takoj po uspavalih, ampak da težave najprej skušamo rešiti na bolj zdrav način – na primer s pogovorom pri terapevtu, če nas muči tesnoba, ali z obiskom zdravnika, če nas mučijo mišični krči. Uspavala namreč vsebujejo pomirjevala, antidepresive in hipnotike, ki sicer pripomorejo k spancu, vendar lahko vodijo do zasvojenosti. Poleg tega imajo tudi negativne stranske učinke, kot sta visok krvni tlak in impotenca. Pri težavah s spanjem je vsekakor bolj priporočljivo posegati po naravnih pripravkih in zeliščih.

Katera zelišča oz. naravni pripravki vas bodo popeljala v miren spanec?

Kamilice – Vsak večer pred spanjem spijte skodelico toplega kamiličnega čaja in spanec vam zagotovo ne bo ušel. Če imate seneni nahod pa kamilic ne pijte.

 

 

Pasijonka – Zelišče so že v daljni preteklosti uporabljali Azteki, ki so prvi spoznali pomirjevalne lastnosti te rastline. Danes se pasijonka uporablja prav za motnje spanca in proti tesnobnim napadom. Pasijonka je ena izmed glavnih sestavin tudi v našem naravnem prehranskem dodatku Sleep Well za izboljšanje spanca in sprostitev.

Poprova meta – To zelišče ima blažilni učinek, kar pripomore k spancu.

 

nespečnostspanecspanjespatitežave s spanjemzakaj ne morem zaspati


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/