Ali je aromaterapija zdravilna?

27 julija, 2012 urednistvo NasvetiZdravjeZeliščaŽivljenjski slog

Pogosto se srečujemo z izrazom aromaterapija in vsi vemo, da ima izraz neko povezavo z aromatičnimi vonjavami. Toda kaj sploh je aromaterapija, od kod izvira in kakšna je njena funkcija?

Izraz aromaterapija je uvedel René-Maurice Gattefossé (1881-1950).

Izraz aromaterapija dobesedno pomeni zdravljenje z vonji. Iz izvlečkov aromatičnih rastlin pridobivamo eterična olja, ki blagodejno in zdravilno vplivajo na um, telo in duha. Aromaterapija se je razvila kot veja zeliščne medicine, ki zatrjuje, da naj bi vsako eterično olje pomagalo pri posameznih zdravstvenih in čustvenih težavah. Nekatera eterična olja delujejo antiseptično, druga blažijo vnetja, bolečine ali depresijo, tretja pa delujejo antibakterijsko.

Začetki aromaterapije že v Starem Egiptu.

Čeprav je izraz aromaterapija prvi uporabil francoski kemik René-Maurice Gattefossé (1881-1950), pa so zdravilne učinke eteričnih olj poznali že v starodavnih časih. Stari Egipčani (4500 pr. n. št.) so izrabljali moč parfumov tako v verske namene kot tudi za balzamiranje. Starodavni grški zdravnik Hipokrat (460 pr. n. št.), znan tudi kot oče medicine, je rekel, da bi si za zdravje vsak dan morali privoščiti aromatično kopel in masažo z dišečimi olji.

 

 

Kako pa danes uporabljamo zdravilne učinke eteričnih olj?

Eterična olja danes uporabljamo na različne načine:

  • pri masaži,
  • za kopel,
  • za inhalacijo,
  • za vdihavanje hlapov v prostoru,
  • v savnah.

Masaža z eteričnimi olji sprošča in pomirja.

Masaža je ena izmed najučinkovitejših načinov uporabe eteričnih olj. Že sam dotik pri masaži deluje sproščujoče na razbolele in utrujene dele telesa. Z uporabo eteričnih olj pa se pri masaži sprostimo še ob čudovitih vonjavah zdravilnih rastlin, cvetja, dišavnic, dreves ali začimb. Masaža skupaj z eteričnim oljem pomaga premagati potrtost in pospeši zdravilne procese v telesu.

Kopel z eteričnimi olji učinkovito sprosti in pomiri telo in duha. V toplo vodo dajte 4-6 kapljic vašega najljubšega eteričnega olja in se namakajte vsaj 10 minut. Eterična olja bodo v tem času lahko prodrla skozi kožo v telo.

Če ste prehlajeni, vas muči glavobol ali imate vnetje sluznice, si naredite parno inhalacijo z eteričnem oljem. V 600-100 ml vroče vode dajte 2-6 kapljic eteričnega olja. Glavo dajte nad posodo in se pokrijte z brisačo ter 1 minuto skozi nos vdihavajte hlape. Pazite le, da se ne opečete s paro, zato glave ne držite preblizu posode.

Odišavite prostor z izparilnikom za eterična olja.

Če želite imeti odišavljen prostor z eteričnim oljem, preprosto dajte 10 kapljic eteričnega olja v vodo  na izparilnik za eterična olja in prižgite čajno svečko. Hlapi bodo čudovito odišavili vaš prostor.

Eterična olja uporabljamo tudi v savnah. V 600 ml vode dajte 2 kapljici eteričnega olja in mešanico zlijte na vir, ki v savni oddaja toploto. Paziti moramo le, da ne uporabimo več kot 2 kapljici eteričnega olja, saj lahko draži oči.

Aromaterapija pozna okrog 150 različnih vrst eteričnih olj. Vsako eterično olje je namenjeno za zdravljenje določene težave, zato bodite pozorni pri izbiri pravega olja. Pri uporabi eteričnih olj vedno sledite varnostnim opozorilom, da ne povzročite kakšne neželene reakcije.

aromaterapijaeterična oljaeterično oljemasažasavnanje


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/