Zakaj je znoj tako neprijetnega vonja?

25 julija, 2012 urednistvo NasvetiZdravjeŽivljenjski slog

Zakaj se sploh potimo? Človeški organizem je kompleksen sistem in vse funkcije, ki jih izvaja, se zgodijo z razlogom. Potenje ni nikakršna izjema. S potenjem se telo ohlaja, kadar se pregreje, in iz telesa izloča toksine in druge odpadne snovi. Potenje je popolnoma normalna in zdrava telesna funkcija. Če se telo neha potiti, denimo med intenzivno telesno vadbo, je to lahko znak dehidracije. Če se prekomerno znojimo brez kakršnegakoli vzroka, je to lahko odraz zdravstvenih težav. V tem primeru je potrebno obiskati zdravnika.

Zakaj se telo pregreva? Telo se pregreva zaradi različnih dejavnikov – temperature ozračja, telesne vadbe, stresa, čustvenega odziva. Možgani v fazi pregrevanja pošljejo signal o pregrevanju živčnim celicam, ki sprožijo potenje v žlezah znojnicah.

Sam znoj je skorajda brez vonja. Sestavljen je le iz vode, soli in elektrolitov. Zakaj torej tako neprijeten vonj? Telo skozi apokrilne žleze izloča posebno tekočino, ki med drugim vsebuje tudi beljakovine in maščobe. Neprijeten vonj nastane takrat, ko znoj pride v stik z bakterijami na površini kože.

Kako se izogniti neprijetnim vonjavam pri znojenju? Neprijetne vonjave lahko zmanjšamo s pravilno prehrano in redno telesno vadbo. Posebej v vročih poletnih dneh je treba paziti na to kaj zaužijemo, saj hrana in pijača vplivata na sestavo in količino znoja. Ne pozabimo na redno prhanje in pitje veliko vode. Opustimo slabe razvade kot so kajenje, alkohol in prekomerno uživanje kofeinskih napitkov.

Če se držimo zdravega načina življenja, bo naše telo prečiščeno, zato bomo potrebovali le kakšen blag deodorant, ki bo ublažil potenje.

Izdelajte svoj naravni deodorant kar doma! Prednost domačega deodoranta je zagotovo v tem, da ne vsebuje zdravju škodljivih snovi.

Recept za naravni deodorant (za ženske):

–        250 ml vodke

–        50 g posušenih cvetov sivke

–        50 g svežih cvetnih listov vrtnice

–        10 kapljic eteričnega olja sivke ali citrusov (limone, pomaranče)

–        10 kapljic eteričnega olja vrtnice

Mešanico namakajte tri tedne. Nato precedite in prelijte v razpršilno stekleničko svojega starega deodoranta.

domači deodorantnaravni deodorantpotenjeprekomerno potenjerecept za domači deodorantznoj


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/